perjantai 26. syyskuuta 2014

Vessojen aateli majailee museoissa

Lapsuudessani ulkomaanmatkat olivat harvassa, mutta niinä kertoina kun perheemme lähti maailmalle, visiittejä rytmitti yksi pyhä sääntö: joka päivä on tutustuttava vähintään yhteen kirkkoon tai museoon.

Totuin sääntöön sitä kummemmin kyseenalaistamatta. Opin pitämään siitä, että katolisissa maissa kadulta oli mukava pujahtaa hetkeksi kirkon viileyteen, ja että nykytaiteen museot tarjoavat yllätyksiä ja ihmeteltävää.



Samaa museo tai kirkko päivässä -perinnettä olen jatkanut omien lasteni kanssa. Koska matkakohteemme ovat usein sellaisia, jotka olemme valinneet kulttuurinähtävyyksien perusteella, kuuluu moniin reissupäiviin useampi kirkko ja museon ohella usein myös linna tai puisto.


Kukaties äitini oli aikanaan hoksannut saman, minkä sittemmin olen oppinut reissatessani katraineni Euroopassa ja New Yorkissa. Lapsiperheille museot ovat parhaita kohteita, sillä niistä löytyy aina näyttelytarjonnan ohella siisti vessa.

Olen viime vuosina viettänyt runsaasti aikaa maailman hienoimpien museoiden vessoissa milloin vaippaikäisen kainaloon asti -kakkoja siivoten, milloin jo melkein omatoimisen seuralaisena.

EMMA- Espoon modernin taiteen museo pärjää hienosti myös vessarintamalla.
Helpotuksen tarjoamisen ohella museoiden vessat ilahduttavat usein myös esteettisesti materiaali- ja kalustevalinnoillaan.

Uusi kuuma peruna kulttuurilaitosten vessarintamalle on nousemassa kun perinteinen jako kahteen osastoon ei päde: pitäisikö naisten- ja miestenvessan lisäksi olla tarjolla myös sukupuolineutraali-wc?


Oheiset kuvat ovat New Yorkin Manhattanilla sijaitsevasta uudehkosta nykytaiteen museosta, tokiolaisen SANAA-arkkitehtien suunnittelemasta New Museumista. Siellä säväyttävä vessa löytyi muun muassa sisääntuloaulasta, jonne oli kadulta esteetön kulku kärryjen - myös pyörätuolin tai rollaattorin  - kanssa. Itse Ghost in the Machine -näyttelyssäkin oli hauskaa, vihreällä hissillä sai surrutella kerrosten välillä, toisten teosten sisälle saattoi mennä kurkistelemaan, toisia töitä puolestaan saattoi kuunnella. Olokin oli turvallinen, kun museon vartijat pitivät seuruettamme tarkkaan silmällä.


Opetusministeriön Kulttuuria kaikille -selvityksestä löytyy lisätietoa toiveista saada sukupuolineutraalit vessat museoihin.